Wielu z nas ma dość nudnego jedzenia, w którym niewiele się dzieje, które ma za każdym razem taki sam smak i nie jest w stanie niczym urzec. Chyba nie dla takich ludzi powstają kraków rynek restauracje, bo nawiązując do przywołanej już powtarzalności, serwowane tam dania mają zawsze smakować i wyglądać identycznie. Oczywiście w praktyce jest z tym różnie, albowiem zwykle lokale zaopatrują się u różnych, lokalnych dostawców.

Pewne wahania są zatem dopuszczalne, choć receptury, przyprawy i stosowane dodatki powinny być zawsze jednakowe. Tym sposobem można zrobić coś, co rzadko udaje się w gastronomii tradycyjnej. Można wykreować stały związek pomiędzy konsumentem a smakiem serwowanego dania.

Po zjedzeniu potrawy kilka razy doskonale pamiętamy, jak smakuje i jak powinna smakować. Nastawiamy się, że dostaniemy znów to samo i lokal nas nie zawodzi. Z jednej strony jest to swoiste ograniczenie, ale skoro klienci sobie tego życzą.

Musimy pamiętać, że restauracja sieciowa ma swoje charakterystyczne cechy, z którymi nie mamy obowiązku się zgadzać.