Praca w gastronomii może być bardzo przyjemna, zwłaszcza gdy komuś odpowiada ta branża. Jest to jednak praca ciężka i często wymagająca od załogi dużego zaangażowania fizycznego. Dotyczy to szczególnie lokali sieciowych, gdzie podobnie jak w placówkach handlowych obowiązuje płynność obowiązków.

Oznacza to, że osoba, która dziś obsługuje klientów przy kasie, jutro może przez większość dnia pracy sprzątać toalety lub pomieszczenia socjalne. Kolejna cecha, która z pewnością jest dobrą informacją dla wielu pracowników, to spora elastyczność grafiku. Wynika ona z faktu, że bardzo wiele sieciówek opiera swoje zasoby ludzkie o studentów lub uczniów szkół wieczorowych lub zaocznych.

mama.ekozycie.net.pl

Chcąc utrzymać ich w firmie, należy zrobić jakiś gest w ich kierunku. Jednym z nich jest wprowadzenie elastycznych grafików, dzięki którym osoby mające obowiązki na uczelni lub inną pracę mogą pojawiać się w dniach i w godzinach, które są dla nich optymalne. Na takim rozwiązaniu zyskują tak naprawdę wszyscy – pracownicy, lokal oraz osoby zarządzające.